Rode tent

Wat is een Rode Tent bijeenkomst?
Een Rode Tent is een  plek waar vrouwen eens per maand samenkomen om te rusten, even weer helemaal op te laden en diepe, krachtige levensverhalen met elkaar te delen. Een plek waar niets hoeft en waarvan je uitgerust en vol hernieuwde vrouwenkracht weer terugkomt. Iedere Rode Tent heeft een eigen karakter, maar ze hebben als overeenkomst dat zij deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van vrouwen die ruimte maken om de unieke weg van het vrouwelijke met elkaar te delen. Wij beginnen in een knusse woonkamer, en investeren het gedoneerde geld in een tipi/yurt/blokhut.

punaisemaantijd

Ben je man, en wil je nu afhaken? Dat is helemaal niet nodig, want er zijn ook mannengroepen! Ook mannen hebben de behoefte om samen te komen en op te laden.Theredtentzonnedrppels

Het Rode Tenten fenomeen is afgeleid van het boek van ‘The Red Tent’, geschreven door Anita Diamant. Een fictief verhaal over hoe vrouwen eeuwen geleden eenmaal per maand, bij Nieuwe Maan wanneer ze menstrueerden, bijeen kwamen. Een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op een Rode tent in het Midden-Oosten, bij de Native Americans, Chinezen, Afrikanen en meer culturen van een paar duizend jaar geleden.

Vaak werken we met een thema, maar er is altijd ruimte voor iedereen om zijn verhaal te delen.

Voor wie is een Rode Tent?
De Rode Tent is voor ALLE vrouwen, zonder uitzondering. Dus ook voor jou! Hoe groter onze verschillen, des te meer we kunnen redtentzonnedruppelsjpgdelen. Vrouwen van alle leeftijden komen.  Ook vrouwen die in de menopauze zijn (of geen baarmoeder meer hebben), zijn juist extra welkom en nodig om de cirkel rond te maken. Hun wijsheid en levenservaring is heel waardevol. De Rode Tent staat los van religie, vrouwen van ieder geloof zijn welkom.
Dit betekent dat we respect hebben voor ieders recht om hun eigen pad te kiezen en te volgen wat voor hen waar is. We maken ruimte voor diversiteit op alle vlakken en vinden elkaar steeds weer daar bij wat we gemeen hebben: het vrouw zijn. Want we zijn allemaal vrouw en hebben daardoor meer overeenkomsten dan verschillen. Dus kom! En breng je zus, moeder, oma, dochter, tante en/of je vriendinnen lekker mee!

Gezellig in een cirkel
circlezonnedruppelsDe term ‘cirkel’ wordt gebruikt omdat deelnemers meestal in een kring zitten om zo de gelijkwaardigheid te benadrukken. Het is gebruikelijk dat er in de cirkel vrij en vanuit het hart gesproken kan worden, terwijl de anderen met compassie en een open houding luisteren.
Om dit prettig te laten verlopen gebruiken we vaak een ‘spreekstok’ of ‘spreeksteen’, zodat er niet door elkaar gesproken wordt. Er worden ervaringen in plaats van adviezen gedeeld (het is geen therapie groep) en om een veilige bedding je hart te luchten, maken we vooraf samen de afspraak: ‘What is shared in the Red Tent, Stays in the Red Tent’. Dit betekent dat we de gedeelde verhalen en emoties niet naderhand met andere mensen bespreken. In de Rode Tent bemoedigen en verwelkomen we verschillende zienswijzen en er wordt zonder veroordeling en met gevoel geluisterd. Iedereen in de cirkel heeft een stem en is vrij om te komen en te gaan. Het delen in de cirkel kan heel diep gaan, maar het is goed om te weten dat er ook gelachen, gezongen en gehuild wordt.

Wanneer word een Rode Tent gehouden?
De maan heeft meer effect op ons lichaam en (wel)zijn, dan de meeste mensen zich realiseren. Wel weten velen dat de maan invloed heeft op eb en vloed van de zee door haar aantrekkingskracht. En omdat de mens voor 75% uit water bestaat, 0f3da1898f864040e9d95bf2f42ded0fzou het best kunnen dat (wanneer je daar gevoelig voor bent) je die aantrekkingskracht ook in je eigen lichaam bespeurt. Er is vastgesteld dat de verschillende maanfasen, naast invloed op de groei van gewassen, ook invloed hebben op de maandelijkse cyclus van de vrouw.
De cycli van de maan zijn als sinds oudsher een middel geweest voor vrouwen om zich te verbinden. De Rode Tent gebruikt deze natuurlijke kalender om vrouwen te helpen zich weer af te stemmen op het natuurlijke ritme in zichzelf.

Kleding
Voel je vrij! Niets moet, alles mag. We nodigen vrouwen uit om tinten te dragen die mooi passen bij dat waarvoor de Rode Tent symbool staat. Rood is een mooie energieke kleur die in veel culturen symbool staat voor levenskracht vanwege het vruchtbare maandelijkse bloed. Door rode, roze, oranje en paarse tinten te dragen stemmen we ons af op elkaar en de vrouwelijke energie. Hoe dan ook, je bent mooi zoals jij bent!

Meenemen
Het is fijn om in de Rode Tent ervan te kunnen genieten van alles waar vrouwen van houden. Geen verplichting, voel je vrij om hier zelf invulling aan te geven. De warme thee staat klaar!
Misschien wordt er wel wat muziek gemaakt of gaan we zingen. Dus heb je een drum, ratel, gitaar of ander muziek instrument… Neem gezellig mee!

Kosten:
We vragen een gemiddelde bijdrage van €10,- maar meer of minder (gratis)  mag altijd. De Rode Tent is voor iedere vrouw beschikbaar, ongeacht wat er op je bankrekening staat!

Hoedsters:
hoedstersrodetentzonnedruppels

Kijk hieronder voor de volgende Rode Tent. Of klik HIER voor het volledige overzicht van alle Rode Tenten in Nederland.

 

Volgende Rode Tent word nog ingepland

Om te reserveren graag Angela een Whatsapp sturen: 0644308086


Bronvermelding:
http://www.rodetent.nl
Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=7176869