‘Hemelse’ woorden versus ego

Ik was aan het wandelen met een vriendin en kwam een bekende daarvan tegen. Mijn vriendin hield zich al schrap want die bekende komt vaak erg oordelend over. Ze krijgt altijd het idee ervan dat ze iets fout zegt en/of doet. We belanden in een gesprek, en opeens zei die bekende tegen mijn vriendin: “Wil je niet zoveel hemelse woorden gebruiken, zoals het woord ‘proces’. Sta gewoon met beide voeten op de aarde!” Mijn vriendin voelde zich verward, kreeg het idee dat haar taalgebruik verkeerd was. Terwijl ze zich nergens bewust van was. Toen we de wandeltocht hervatte, begonnen we het steeds beter te begrijpen. Die bekende had mijn vriendin simpelweg een label gegeven; ‘jij praat vaak hemels’, en hierdoor schrik je mensen vaak af. “Al die wijze woorden, medische termen hoef ik allemaal niet te horen”, zei die bekende, “want je weet alles dus al!” Oordeel over oordeel, label over sticker werd er geplakt. Wat voor de één storende woorden zijn, zijn voor de ander normale woorden, misschien zelfs ‘hemelse’ woorden. Zegt dat iets over de woorden, of over diegene die ze interpreteert?

Is het mogelijk om op een bepaalde manier te praten die bij iedereen goed overkomt, zonder dat diegene daar iets over gaat denken? Nee, natuurlijk niet! Heeft het zin om je taalgebruik aan iedereen te gaan proberen aan te passen, jezelf in een hokje wurmen, en dus jezelf een sticker opplakken?! Voor je het weet zit je weer in één van die rollen, die we al zoveel spelen. Eckhart Tolle noemt het de rollen die het ego speelt, en de grootste reden waarom wij rollen spelen is omdat wij denken niet genoeg te zijn. We gaan proberen de ander te pleasen, je gaat een rol spelen, je anders voordoen; is dat met beide benen op de grond staan?

FB_IMG_1464265715226

Let eens op de manier hoe je met een schoonmaker praat, of met een schooldirecteur. Wij hebben die mensen onbewust al gelabeld, en stappen in een bepaalde rol. We gaan zelfs anders praten. Terwijl niemand nooit meer of minder is dan jezelf. Maar door al die hokjes, stickers en labels creëren wij wel die verschillen. Ego schept scheiding, en scheiding schept leiden.

ego-and-soul1

Woorden kunnen hemels zijn, maar ook enorm kwetsend, je een verstikkend gevoel geven, je emoties totaal overhoop gooien. Maar het blijven woorden; PUNT. Is het dan de bedoeling dat we bij alles de ‘het ene oor in, andere oor uit’ techniek moeten gaan toepassen? Ervoor weglopen, onderdrukken, begraven enz. Nee, want de woorden zijn gezegd, die zijn er. De energie is de wereld in gestuurd. We moeten er mee dealen, moeten  er ons bewust van worden dat we een keuze hebben. Laat het niet meer worden dan woorden. Iemand kan je bedreigen, verpletteren, ontzettend veel verdriet aan doen, en toch komt het niet door die woorden. Het zijn de gedachten die wij erdoor gaan denken. En hierin hebben we een keuze.

Wat iemand dus ook tegen je zegt, het gaat erom wat jij ermee doet. In plaats (onbewust) conclusies te trekken, hebben we een keuze. We kunnen de persoon beoordelen, jezelf beoordelen, of gewoon de woorden er laten zijn PUNT. Hoe mooi is het, om het ego in iemand anders te herkennen die tegen je praat, en het niet persoonlijk op te vatten. Het ego is niet wie iemand anders is, het is niet wie jij bent. Reageer je terug met jou ego, of besluit je te doen wat echt goed voelt? Ego tegen ego, houd de situatie in stand, creëert nog meer woede, verdriet, frustratie enz. Je houd de eindeloze spiraal van het lijden hiermee zelf in stand.

ego

Een mooi voorbeeld hiervan kwam ik  een paar dagen later tegen. Een moeder lag al even flink overhoop met haar dochter. Haar dochter (ego)  had eerder vreselijk kwetsende dingen tegen haar moeder gezegd. En haar moeder hiermee ontzettend veel verdriet aan gedaan. De dochter ontweek haar moeder hierna, zei het liefst helemaal niets, bleef in de koppige (puber)rol van het ego. De moeder voelde zich machteloos, werd meegesleurd door haar eigen ego. Ze dacht dat het haar enigste keus was, om ook afstandelijk te blijven doen. Want haar dochter had haar immers enorm gekwetst, dus die moest dat nog maar even voelen toch?! Of toch niet… Wat gebeurd hier? Beide partijen blijven achter hun ego staan, blijven in het verleden hangen, houden de negatieve emoties hierdoor in stand\leven. Vergeten dat ze lijden doordat ze niet in het NU leven. Hoe doorbreek je zoiets? Wordt je bewust van iemands ego, maar vooral ook dat van jezelf. En maak dan een keus. Waar wordt ik gelukkig van? Wat voelt ECHT goed om te doen? Toen de moeder zich dit realiseerde, liep ze naar haar dochter toe, en gaf haar een lange warme knuffel. Daggggg ego, welkom liefde! Zo simpel kan het zijn…luister simpelweg naar je hart. Emoties zijn er om gevoeld te worden, niet om eindeloos mee te slepen…

ego's zonnedruppels

Wat is de juiste keuze? Ik denk niet dat er altijd 1 goede keuze is, maar ik denk wel dat je bewust moet worden van de keuze die je maakt. Voel je niet machteloos, je hebt altijd een keuze. Bijvoorbeeld, je kiest ervoor om zeer pijnlijke woorden diep te begraven, wees je er dan wel van bewust dat alles wat je ‘plant’ er ook eens uit komt. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, want misschien kun je er later wel beter mee omgaan, de emoties beter begrijpen en verwerken. Niets is goed of slecht, het is maar HOE je erover denkt.

Maar dat geld ook voor diegene die de woorden uitspreekt. Ook die heeft een keuze. Want ja het zijn maar woorden, maar de ernergie die iemand erin stopt, bijvoorbeeld woede, jaloezie of haat, die voelt diegene die het uitspreekt ook. En al die negatieve energie zuigt alle positieve energie op, het zal diep van binnen nooit hemels kunnen voelen om zulke dingen te zeggen tegen een ander. Uiteindelijk is het zelf sabotage.

Blijft ten alle tijden in je eigen kracht staan, wees jezelf, speel geen rollen, dan doe je niets fout, dan ben je genoeg. Ook al kunnen andere mensen daar anders over denken natuurlijk, dat is hun keuze, hun manier van omgaan met woorden. De keuze om wel of geen label te plakken.

ego mask zonnedruppels

Vraag je ten eerste af van wie de woorden komen. Worden de woorden vanuit een ego uitgesproken, een rol die gespeeld wordt? Is het wel echt de persoon die daar staat, is het de echte persoon die de woorden aanhoord, of zijn er ego’s die je toefluisteren ‘ik ben niet goed genoeg, ik mankeer iets, is mis iets, ik zegt iets fout’. De woorden zijn er PUNT. Wordt je bewust van wie ze uitspreken. Vaak zegt het meer over die persoon zelf, dan over jou. Blijf bij jezelf, als iemand jou woorden niet goed begrijpt, kan hij dat ook aangeven en om uitleg vragen, inplaats meteen iemand een ‘sticker’ te geven. Dat zegt meer over die persoon, dan over jou. Want wat voor de één maar ‘hemelse woorden’ vind, in de vorm van ‘je doet uit te hoogte’, kunnen voor een ander echte  hemelse woorden zijn. Hou je dus nooit vast aan het beeld van een ander, maar wees gewoon jezelf.

En natuurlijk kun je bewust je taalgebruik aanpassen, zodat de boodschap op bepaalde mensen of groepen mensen beter overkomt. Alleen doe je dat bewust, en niet omdat jij denkt dat jij niet genoeg bent. Niet om jou of iemands anders ego te pleasen. Je neemt simpelweg de leiding over hoe je een boodschap wilt laten overbrengen. Zonder dat jij daarbij negatieve gedachtes over jezelf gaat uitroepen.

 

 

Een gedachte over “‘Hemelse’ woorden versus ego

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*