Bieden spiritueel leraren/goeroes/religies de veiligheid die jij zoekt in het leven?

Iemand vroeg mij pas:

“Wat is dan het nut van goeroes, spirituele leraren, geestelijken enz. ?  Als zij niet het antwoord zijn, het verafgoden ervan je uiteindelijk geen stap verder brengt, waarom zijn ze er dan, met welk doel?”

Vragen, vragen en nog eens vragen. We stellen er nogal wat in ons leven. Gelukkig zijn er veel mensen die veel antwoorden kunnen geven, maar nooit HET antwoord zijn. Er zijn vele geestelijke, goeroes, spiritueel ‘verlichte’ of meer bewuste mensen, die allemaal naar de waarheid wijzen, maar ze ZIJN de waarheid niet. Ze zijn niet de eindbestemming van je zoektocht, je veilige haven waar je kunt aanleggen, je aan vast kunt klampen, je mee kunt identificeren als DE waarheid. Ja je kunt vredig met mensen leven die op een soortgelijker frequentie qua bewustzijn verkeren, het kan je meer rust en veiligheid geven. Maar naast wie je ook woont, welk geloof je ook aanhangt, hoe vaak je bijvoorbeeld ook naar de kerk gaat, voor een altaar zit, een mis bijwoont, naar een retraite gaat, boeken leest enz. het zijn middelen die NAAR de waarheid wijzen, je vindt er de waarheid zelf nooit. Die vind je alleen in jezelf.

FB_IMG_1464376823294

Om op de bovenstaande vraag terug te komen, waarom al deze verlichte mensen er dan zijn als ze je niet naar de waarheid brengen. Deze prachtige mensen (ja ze zijn gewoon zoals jij en ik!) hebben vaak de waarheid zelf al ontdekt, of zijn er hard naar op weg. Ze stralen zoveel liefde en licht uit dat ze een soort lantaarn kunnen worden op jou weg. Met hun licht van bewustzijn helpen ze ons het pad te verlichten, helpen ze ons de goede weg te vinden. Ze ZIJN niet de weg, ze ZIJN niet het antwoord, ze wijzen er alleen maar naar, en proberen ons te inspireren op zoek te gaan naar onze eigen waarheid, die alleen in jezelf te vinden is.

Als de zon Nelson Mandela Marinne Williamson Zonnedruppels

Het is dus prima om verwondering te tonen voor deze ‘verlichte mensen’ of hoe je ze ook wilt noemen. Vele hebben de weg voor ons vrij gemaakt, en hebben voor de vrijheid gezorgd waarin we nu leven. Er is door de tijden heen veel tegenstand geboden tegen deze inspirerende mensen, en vaak werden ze verkeerd begrepen en geïnterpreteerd. Hoe velen zijn er niet verbrand op de brandstapel, of gekruisigd aan het kruis. Hoeveel ze ook geleden hebben, het is niet de bedoeling deze individuen, die niet meer of minder zijn als jij en ik, te verafgoden, te zien als jou redder, je verlosser en diegene met alle antwoorden en oplossingen.FB_IMG_1465060953872Veel mensen gebruiken goeroes, spirituele leraren, godsdienstige geloven enz. als een veilige haven, waar ze een groot gedeelte van hun leven blijven aangemeerd. Zolang ze daar blijven, voelen ze zich veilig, denken ze de antwoorden/verlichting  vanzelf te vinden door alle instructies/geboden/leefpatronen op te volgen. Dit noem ik de illusie van veiligheid op spiritueel of gelovig niveau. De identificatie met vorm: andere mensen, geloven, rituelen, geboden, leefregels, boeken enz. Al deze uiterlijke vormen kunnen je de illusie van veiligheid geven. En hierdoor vergeten we helemaal waartoe deze mensen en middelen, deze wereldse vormen dienen. Het verhogen van je eigen bewustzijn! Zij zijn het antwoord niet, zij kunnen je niet ‘verlossen’, kunnen je niet ‘bekeren’, kunnen je niet redden. Vele proberen ons te herinneren aan wie ze zijn. We zijn er al, we zijn het leven. Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. Jij bent de weg, jij bent het leven, niemand kan thuis komen (bij de Vader) dan door mij: door zichzelf. Alle antwoorden zitten in jezelf. En we zijn er naar op zoek, vaak door de identificatie met uiterlijke vorm. Maar we ZIJN er al, we ZIJN het leven, jij bent één van de vele uitingen van het universele bewustzijn, bestaand uit liefde en een onuitputtelijke innerlijke kracht!

eckart tolle quote

Zolang je in je veilige haven blijft, blijft hangen aan de illusie dat daar je antwoorden zijn, zal je ze nooit vinden. Het kan je rust en vrede geven, maar dit zal altijd tijdelijk zijn. Waar je ook heen gaat, welk geloof je ook aanhangt, hoeveel religieuze middelen je ook inzet, je zult het antwoord nooit vinden. Het is niet buiten jezelf te vinden, want JIJ BENT het leven, ieder antwoord is te vinden door te herinneren wie we zijn.

A ship in port is safe but that is not what ships are built for zonnedruppels quote

We zijn gezegend met de vele richtingaanwijzers. Ze wijzen allemaal naar hetzelfde, wees stil, in het NU, in het ZIJN. Laat je veilige haven/de illusie van veiligheid los, gebruik het als hulpmiddel, als bron van inspiratie, liefde en kracht. Maar identificeer je er niet mee, klamp je er niet aan vast als iets dat jij bent, of iets wat jou beter kan maken. Jij bent al perfect, jij bent het leven alleen moet je je dat weer gaan herinneren.

Nu kwam er een tweede vraag: “Als je in de nabijheid leeft van die goeroes/spiritueel leraren is de juiste weg dan makkelijker te vinden? Bijvoorbeeld in een ashram wonen.”
Dat ligt er dus aan hoe je alle richtingaanwijzers volgt, hoe je ze interpreteert. Zorgen ze ervoor dat je nog meer de waarheid buiten jezelf gaan zoeken? Zorgen ze ervoor dat je je gaat laten leiden door de wereld  van vorm, en ga je deelnemen aan collectieve gedachtenpatronen? Laten ze je denken dat de waarheid iets tastbaars is, wat je kunt bereiken door bepaalde dingen te doen, naar bepaalde mensen te luisteren? Dan betreed je naar mijn idee een doodlopende weg, een weg die naar vele inzichten kan leiden, maar nooit naar wie je bent. Als je je gaat vergelijken met iemand anders, wilt worden zoals iemand anders, kom je er nooit, ben je nooit genoeg.
Echter, als je op zo’n plek leeft, en deze plek ervoor zorgt dat jij op zoek gaat naar de antwoorden IN jezelf, doormiddel van alle hulpmiddelen en richtingaanwijzers om je heen, dan kan het een groot voordeel zijn en een enorme versnelling zijn in je zoektocht. Laat je richtingaanwijzer dus een richtingaanwijzer zijn, en geen doel op zich. Maak het niet meer dan het is, het blijft een manifestatie in deze wereld van vormen en ervaringen. Die allen maar 1 gezamenlijk doel hebben: ons bewustzijn verhogen, ons laten herinneren wie we werkelijk zijn. We ZIJN het leven.

 


namasté

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*