Wat is ghee en hoe maak je het makkelijk zelf

Ghee?? Wat is dat nu weer zul je denken. Nou niet zo ingewikkeld als het klinkt. Gewoon boter eigenlijk. Alleen is deze boter ongeveer een uurtje verhit zodat alle melkbestanddelen (lactose en caseïne vrij) eruit verwijderd zijn, en zoals ze in India zelf ghee maken (10)zeggen, je  ‘vloeibaar goud’ overhoud. Een ideale en super gezonde vervanger voor margarine, bakboter, frituurvet en andere oliën waar allerlei kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Je kunt zonnebloemolie en olijfolie prima gebruiken in koude gerechten, maar bij verhitting verbranden ze al snel. Kokosolie is ook een goede vervanger, maar je moet wel van kokossmaak aan je eten houden. Ghee overheerst een stuk minder, smaakt heerlijk ‘zacht’,  en het is ook nog eens makkelijk zelf te maken en erg lang houdbaar! Doordat alle stoffen eruit zijn die verbranden in de pan, krijg je geen zwarte walmen/stukjes, en spettert het helemaal niet zoals roomboter juist wel doet.
Ghee wordt weleens verward met geklaarde boter (ghee betekend in het Sanskriet: geklaarde boter), het is bijna hetzelfde, alleen is ghee nog langer verhit, waardoor al het vocht is eruit waardoor de ghee nog langer houdbaar is, en een licht toffee-/nootachtige smaak krijgt.

Waarom is ghee zo gezond?

Ter versterking van het Immuunsysteem en de spijsvertering:

 • In tegenstelling tot andere oliën is ghee rijk aan byteraat of boterzuur. Het is zo gunstig voor het darmkanaal dat darmbacteriën ook hun eigen byteraat kunnen maken. Dit doen ze door gezonde vezels die we eten om te zetten in byteraat.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met ongezonde spijsverteringskanalen geen boterzuur produceren. Het eten van ghee is als het eten van probiotica en prebiotica.
 • Studies tonen het belang aan van het hebben van boterzuur in de darmen.
 • De cellen van de darm gebruiken boterzuur als hun energiebron en hun belangrijkste middel voor het ondersteunen van de gezondheid van de darmwand.
 • Onderzoek toont aan dat adequate productie van boterzuur de productie van killer T-cellen in de darm steunt en dus een sterk immuunsysteem.
 • Onderzoekers gebruiken butyraat orale supplementen en butyraat klysma om inflammatoire darmziekten zoals Crohn en vele darm-gerelateerde gezondheidskwesties te behandelen.
 • In Ayurveda, wordt het intern innemen van ghee en ghee klysma (basti) al duizenden jaren met succes verricht om de darmgezondheid te ondersteunen en ontsteking te verminderen.
 • Ghee is een geconcentreerde vorm van byteraat zonder bijwerkingen.

Ghee om je lichaam te detoxen:

 • Een slechte spijsvertering creëert ama (een bijzonder gifstof) in het lichaam. Ghee is als het aanbieden van de beste brandstof voor de spijsvertering.
 • Dit kan worden getest op een echt vuur: als je op een vuurtje een beetje olie giet, zal de kracht van het vuur afnemen. Maar als je een beetje ghee op het vuur giet, zal het vuur ontvlammen en helderder branden.
 • Ook dit effect treedt op in het lichaam. Hierdoor wordt gezegd dat ghee de brand (agni) van de spijsvertering voedt. Het bevordert een goede spijsvertering.
 • Ghee stimuleert de afscheiding van het maagzuur, wat helpt om voedsel te verteren. Het bevordert ook de uitscheiding. Beide zorgen voor een goed werkende spijsvertering. Een goede spijsvertering staat gelijk aan een goede gezondheid.

Ghee kan negatieve emoties uit het lichaam reinigen:

 • Onderzoek heeft aangetoond dat negatieve emoties een chemische aard hebben. Ze hebben een direct effect op ons lichaam. Emoties zoals liefde of vreugde stimuleren andere chemicaliën dan emoties zoals angst of verdriet. Negatieve emoties hebben een negatieve invloed op het lichaam en kunnen diverse ziekten veroorzaken.
 • Ayurveda heeft altijd al beweerd, dat het lichaam en geest één zijn. Negatieve chemicaliën worden opgeslagen in vet. Ghee wordt gebruikt om de in vet oplosbare gifstoffen uit de cellen te verwijderen.

Energie:

 • Het is rijk aan middellange keten vetzuren die worden direct gebruikt door het lichaam voor energie, waardoor het gebruikt kan worden als consistente energiebron.

 Afvallen:

 • Het zet aan tot vetstofwisseling, een proces waarbij het lichaam zijn eigen vet begint te verbranden voor brandstof.

Geweldig voor het koken en smaak:

 • Het heeft een hoog kookpunt (250 ° C ), waardoor het een van de beste olie is die gebruikt wordt in de keuken. Je kan ermee bakken en braden zonder dat bij hoge verhitting schadelijke vrije radicalen vrijkomen.
 • Het smaakt naar boter zonder dat het zuivel allergieën veroorzaakt.
 • Het is gemaakt van boter, maar de melkbestanddelen en onzuiverheden zijn verwijderd, zodat de meeste mensen die lactose of caseïne intolerant zijn, geen problemen ondervinden van ghee.
 • Het heeft een zachte nootachtige fluwelen smaak.
 • Het is een bekende katalysator en versterkt de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden en specerijen. Dit is de reden waarom Ayurveda het gebruik in duizenden verschillende kruidenpreparaten.
 • Je kunt hetzelfde doen door keukenkruiden in ghee te bakken, waardoor de medicinale waarde van elke maaltijd stijgt.

Ghee biedt veel voedingsstoffen:

 • Het bevat vitamine A, D, E en K.
 • Het is rijk aan CLA (geconjugeerd linolzuur) een antioxidant met anti-virale eigenschappen als het gemaakt is van verse biologische koemelk.

Ghee voor de huid:

 • Het voedt, versterkt en beschermt de huid, zoals 100 maal gewassen ghee. Hierbij wordt de ghee 100 keer gewassen met water, waardoor een witte vettige substantie wordt gecreëerd, die als crème wordt gebruikt voor de huid.
 • Het gebruik van ghee is een bekende behandeling in de Ayurveda voor het verlichten van droogte (teveel aan vata dosha) in het lichaam, omdat het vettig en voedend is van aard. Toegenomen droogte in het lichaam leidt tot veroudering van de huid.
 • Zowel intern genomen of extern toegepast, heeft ghee de mogelijkheid om de weefsels op een cellulair niveau te voeden. Dit vermindert de droge huid en ook droge dikke darm (obstipatie).

Je kunt ghee tegenwoordig al in sommige supermarkten kopen, in veel voedingswinkels of online. Dus waarom zou je het zelf maken? Omdat je minimaal de helft goedkoper uit bent, meestal nog veel meer. Je kunt zelf de hoeveelheid bepalen, je eigen formaat bakje kiezen, en kiezen welke boter je gebruikt. Als je telkens een klein potje in de winkel koopt, tikt het al snel aardig aan.

Hoe maak je ghee:

Het beste is om gras gevoerde biologische ongezouten roomboter bij een boer te halen, maar sinds ik die niet heb hier, gebruik ik biologische ongezouten roomboter. Tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop. Maak hoeveel je wilt, in het voorbeeld heb ik 2,5 kilo boter gekocht voor 15€, ik hield er 1,8 kilo boter aan over.

 1. Laat alle boter langzaam smelten in een pan, zorg dat de pan zo vol is dat je de melk bestandsdelen er makkelijk uit kunt scheppen, dus niet een halve pan vol, maar bijna vol. zelf ghee maken (1)zelf ghee maken (2)
 2. Laat de boter rustig aan de kook komen, als de boter eenmaal kookt, duurt het nog ongeveer 45 minuten. Laat de boter zachtjes koken, zodat de boter niet aanbrand. Schep al het schuim wat boven komt drijven er voorzichtig af en kiep in een bak. Probeer zo min mogelijk ghee mee te scheppen. Roer tijdens het koken niet over de bodem! Deze is erna anders lastiger schoon te maken. zelf ghee maken (3)zelf ghee maken (7)
 3. Na ongeveer een half uur word het schuim steeds minder en ziet de pan er zo uit: zelf ghee maken (4)
 4. Na ongeveer 45 minuten kun je ineens de bodem van de pan zien, nu is de ghee klaar. Je kunt nu voorzichtig over de bodem schrapen om al zoveel mogelijk rotzooi van de pan te krijgen. zelf ghee maken (5)zelf ghee maken (6)
 5. Nu moet je de ghee filteren, als je het in glas bewaard of even neerzet, kun je dit meteen doen. Als je het meteen in je bewaardozen wilt doen, moet je de ghee eerst even laten afkoelen. Let op: de ghee koelt snel af, en voordat je het weet valt het niet meer goed te filteren. Als filter gebruiken sommige koffiefilters, persoonlijk geef ik de voorkeur aan een katoenen doek, tuttel, theedoek enz. Deze plaats ik op een zeef.zelf ghee maken (8)zelf ghee maken (9)

Laat de bakjes vervolgens afkoelen en besluit hoe je het wilt bewaren. Ik bewaar het meestal in de koelkast, maar daar word het wel hard. Je kunt het ook invriezen. Hoe je het ook doet, het schijnt zo een jaar houdbaar te zijn, daar niet veel langer. Omdat er geen water meer in zit, waardoor dingen sneller bederven. Je kunt het dus ook gewoon op kamertemperatuur bewaren, vooral aan te raden als je het ergens op wilt gaan smeren.

Enjoy! Deel je ervaringen en tips!


Bronvermelding:

Ghee gezond

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*