Ontdek de Wim Hof Methode! Boost je gezondheid met koud afdouchen

koude-doucheDe eerste keer dat ik van koud afdouchen hoorde, gingen mijn haren recht overeind staan! Ik kreeg het al koud bij de gedachte! Vreselijk dacht ik, waar kan dat nou goed voor zijn!? Deze afkeer veranderde al snel in nieuwsgierigheid toen ik de theorie erachter eenmaal begreep. Nu ben ik ondertussen ruim een half jaar verder, douch ik nog steeds koud af, en geniet ik van de vele gezondheidsvoordelen. Die zullen voor iedereen anders zijn, dat ligt ook aan de intensiteit koude training die je wilt toepassen. Ik hoef geen ice-woman te worden zoals Wim Hof, ik hou het erg simpel en haal er toch het maximale uit. Waarom douch ik nog steeds koud af:

 • Sinds ik koud af douch ben ik niet meer ziek of verkouden geweest. Wel eens een dag een beetje grieperig, maar dit verdween al snel weer na extra koud gedoucht te hebben ( ja ik weet het, klinkt niet echt logisch haha, uitleg volgt hieronder).
 • Hoe intensiever je de koude training toepast, des te minder koud heb je het over de dag. De verwarming kan lager ingesteld worden, je verlangt ernaar om op blote voeten te gaan lopen. De kou wordt steeds meer een vriend, in plaats een vijand.
 • Na het douchen krijg je een heerlijk high gevoel, je voelt je bloed door je hele lichaam stromen. Dit ligt wel aan de intensiteit van training die je toepast. Ik sla bijna altijd de ademhalingsoefeningen over, waardoor dat high gevoel denk ik minder is.
 • Mijn lichaam raakt eraan verslaafd, smeekt na een heette douch of sauna sessie om een koude douch/bad.
 • Het geeft je een energie boost, goed begin van de dag, of juist om lekker in slaap te vallen!
 • Helpt bij afvallen!
 • Betere sportprestaties, je lichaam voelt sterker aan!
 • Dit jaar heb ik een stuk minder last van hooikoorts. Ik kan niet bewijzen waardoor dat komt, maar daar zal koud douchen, gezond eten en kefir drinken misschien iets mee te maken hebben. Normaal gesproken zat ik maanden lang aan de medicatie.
 • Als je de methode juist toepast (dus niet onder de douch staan totdat je onderkoeld bent!) heb je het na het douchen warm! Niet meteen in de douch, of als je eruit stapt, maar na het aankleden. Ik loop dan ineens in een t-shirt met korte mouwen rond terwijl ik normaal op dat moment met een vest aan had gelopen!

Iceman-Quote

De Wim Hof Methode
Misschien heb je hem al wel eens op tv gezien. Die ‘gast’ die in zijn half blootte lichaam in de sneeuw rent, berg beklimt of uren in een bak ijs zit, bekend als ‘The Iceman’ en houder van 21 wereldrecords!  Wim Hof doet er alles aan om meer te zijn dan een circusattractie, en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met zijn techniek. Wim is ervan overtuigd dat iedereen kan wat hij kan, het is geen trucje, en dit wordt wetenschappelijk ook steeds meer onderbouwd.

” I’m not afraid to die, I’m afraid not te live fully “

Wat de Wim Hof Methode zo uniek maakt, is dat hij 3 losse componenten samenvoegt tot één. Maar zoals ik al eerder opbiechtte, werkt de methode ook prima als je er 1 overslaat. Je kunt de ademhalingsoefeningen ook tijdens het douchen doen, of tijdens het sporten, in plaats van ervoor.

WHMciclys

Ademhaling:

 • Is een autonome activiteit, die door de WHM wordt beïnvloed.
 • Zorgt dat het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem worden bereikt.
 • Zorgt dat zuurstof (O2) via de longen en bloed bij de cellen komt voor het genereren van energie.
 • Zorgt dat kooldioxide (CO2) via bloed en longen het lichaam verlaat.
 • Verhoogt het Ph gehalte van het lichaam waardoor receptoren, die pijn doorgeven bij extreme koude, minder werken.
 • Laat een residu CO2 in het lichaam achter waardoor de aderen verwijden.
 • Activeert de aanmaak van cortisol waardoor het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem word bereikt en word verbetert.

warningLet op: Door de ademhalingsoefeningen kun je in een andere staat van bewustzijn/alertheid komen. Daarom moet je hierna nooit alleen iets gaan doen wat gevaarlijk kan zijn, zoals zwemmen! Zonder focus kan blootstelling aan koude gevaarlijk zijn.

Concentratie en focus:

 • Zorgt dat je in het hier en nu blijft;
 • Geeft de rust om te zijn met wat er is.
 • Ondersteunt het activeren van innerlijke krachten.
 • Wordt ondersteund door de ademhaling.

 

focus

Koude training:

 • Versterkt het cardiovasculaire systeem.
 • Zorgt voor de aanmaak van bruinvet, dit heeft een thermo functie.
 • Zorgt dat de stofwisseling omhoog gaat, waardoor het lichaam door een innerlijke kachel verwarmd wordt.
 • Zorgt dat het bloed van en naar de organen stroomt, waardoor de aderen flexibel worden. Het hart hoeft minder hard te pompen en er ontstaat een beter doorstroming.
 • Versterkt de aanmaak van cortisol.

De voordelen:

voordelen

Hoe voer je de Wim Hof Methode uit:
De techniek is erg simpel, het kost je alleen wat tijd en doorzettingsvermogen. En vergeet niet dat je de training op je eigen manier in je leven kunt integreren. Je kunt met de training ook een echte iceman of woman worden, maar dan moet je iets meer gaan doen dan alleen koud af douchen.

Stap 1: De ademhalingsoefeningen
– Zorg dat je ergens ongestoord relax kunt zitten of liggen
– Adem diep in, naar je buik
– Adem rustig en ongeforceerd uit, zorg dat je ongeveer 20% achter laat in je longen
– Herhaal dit ongeveer 30 – 40 keer
– Nu kom je op een punt dat je lichaam verzadigd is met zuurstof, je voelt dit vanzelf aan, adem deze keer helemaal uit.
– Wacht net zo lang met inademen totdat je hiertoe de drang krijgt, totdat de ademprikkel zich aandient. Dit kan minuten lang duren, en tijdens deze retentie/pauze kun je allerlei dingen ervaren, je high voelen, tintelingen voelen of gewoon niets (bewustzijnsverandering kan optreden doordat je de pijnappelklier beïnvloed).
– Adem dan diep in, en houd deze adem ongeveer 15 seconden vast.
– Herhaal dit rijtje ongeveer 3x, en begin dan aan de koude training.

hoewerktdeWHM

Stap 2: De focus en de koude douch
– Begin met een douch zoals je altijd doet, was jezelf enz. Je mag zo warm douchen als je wilt.
Niet voor beginners: Draai nu de warme kraan helemaal uit, en focus je op je ademhaling. Probeer deze onder controle te houden. En blijf 1 – 2 minuten rustig onder de douch staan. Dit is na een paar maanden trainen erg makkelijk, je zou er voor je gevoel wel veel langer onder kunnen blijven.
– Heb je na maanden opbouwen het idee dat je op een dood punt beland maar je wilt ook geen extremere training gaan doen? Probeer eens te spelen met de kou. Bijvoorbeeld warm douchen, even koud, weer warm en dan afsluiten met koud. Wat je ook doet, afsluiten met koud. Echt een aanrader, de warme douch veroorzaakt een weldadig tintelend gevoel door je hele lichaam tussen het koud douchen door. Probeer dit eens als je niet kunt slapen.
– Probeer het koud af douchen iedere keer toe te passen als je gaat douchen, dan ben je er sneller aan gewend en geniet je optimaal van de voordelen.
– Voel je dat je  verkouden begint te worden of grieperig? Ga  dan goed koud afdouchen, en boost je immuunsysteem! Eet extra gezond, en slaap veel. Deze combinatie heeft mij al verschillende keren erdoorheen gesleept!

Mijn gouden regel: Luister naar je lichaam!!!! Vooral als vrouw zijnde heb je bepaalde dagen in de maand wanneer je absoluut geen behoefte hebt aan kou. Sla het koud douchen over en geniet extra van de warme douch!

Opbouw tips voor beginners:
– Je kunt meteen de warme kraan helemaal uit draaien, maar dan ga je waarschijnlijk soort van  hyperventileren, ik wel tenminste…
– Begin met het lauw/koud afdouchen, van afzonderlijke lichaamsdelen. Houd bijvoorbeeld alleen je been eronder, of armen. Wrijven over de huid kan ervoor zorgen dat het minder koud aanvoelt.
– Bouw dit langzaam op, iedere week wat kouder en wat langer.
– De eerste maanden zou ik het hoofd overslaan, zelf kan ik mijn hoofd na meer dan een half jaar nog steeds maar even er onder houden (mogelijk omdat ik de ademhalingsoefeningen meestal oversla).
– Je kunt je ademhaling ook onder controle houden door een liedje te gaan meezingen, dan dwing je jezelf om rustiger te gaan ademhalen. Werkte prima voor mij!
– Na een maand dagelijks koud af douchen is je lichaam al klaar voor de volgende test als je dat zou willen, bijvoorbeeld een ijsbad nemen of een duik ergens buiten in koud water.

 

20160313_165011_resizedZelf heb ik deelgenomen aan een workshop ijsbad nemen. Ik wilde wel eens weten hoe mijn lichaam hiermee om zou gaan na al die training onder de douch. Dit was een erg leuke en verrassende ervaring. Dat hele ijsbad bleek alleen maar tussen mijn oren te zitten. Wat een innerlijke kracht hebben wij allemaal in ons! Echt een aanrader, ik hoop het zeker nog eens te gaan herhalen.

Een iceman of icewoman worden
Er zijn verschillende manieren om je meester te maken van de Wim Hof Methode. Zo kun je bij Wim zelf een cursus volgen, waarbij je zelfs 1 week naar Polen gaat en in een korte broek een bergje gaat beklimmen! Je bent hierna zelfs gecertificeerd om les te geven in de WHM. Ook is een uitgebreide online video cursus te volgen, en worden en workshops door het hele land gegeven door verschillende instructeurs.

Wil je meer weten over de WHM? Lees dan 1 van de boeken.

Heb jij ervaring met de Wim Hof Methode, deel je ervaring!  Alle tips en trucs zijn welkom. Heb je vragen? Stel ze gerust!


Bronvermelding:
– www.innerfire.com
– Boek: Koud kunstje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*