Afscheid nemen bestaat niet

Afscheid nemen, een van de pijnlijkste emoties die telkens terug blijft komen in ons leven. Als golven van emoties die je machteloos laten staan, je wanhopig kunnen doen voelen. Het heeft zoveel invloed op onze staat van zijn, onze gemoedstoestand, onze gedachten.

Gisteren was ik getuige van de vreselijke emotionele pijn die afscheid nemen met zich meebrengt. En ook al wilde ik het liever niet voelen, wilde ik sterk blijven, niemand ontkomt eraan. Vroeg of laat haalt de pijn je in. Iemand zei tegen mij: “Afscheid nemen voelt zo onnatuurlijk!”. Afscheid nemen lijkt wel steeds moeilijker te worden naarmate we ouder worden. Maar is het ook zo onnatuurlijk? Waarom komen we het dan zo vaak tegen? Wat is de gedachte erachter, hoe kunnen we zorgen dat het een minder pijnlijke ervaring wordt? Maakt het niet juist deel uit van de natuur? Zoals de bomen die bijna allemaal hun bladerdak ieder jaar vervangen. Waarom lijkt dit voor hun geen pijnlijke ervaring, maar lijken ze juist feest te vieren met al hun vrolijke kleuren in de herfst?

road-1072823_640

Het geheim van afscheid nemen
Ik ging opzoek naar het geheim van afscheid nemen. Een veel besproken onderwerp zou je denken, sinds we er zo vaak mee in aanraking komen. Niets bleek minder waar. Op internet is weinig te vinden, en in de bibliotheek gaat het bijna alleen maar over afscheid nemen na een overlijden. Daar stond een heel rek met boeken over. Maar wat moeten we dan met al het andere afscheid nemen? Afscheid van lieve vrienden, collega’s, werkplekken, partners, familieleden, woonruimte, en al het andere waar we een emotionele band mee hebben? Al die andere situaties waardoor mensen in een rouwproces belanden?

“Op een gegeven moment moeten we ons realiseren dat sommige mensen in ons hart wonen, maar niet in ons leven kunnen blijven.”

Ik kwam erachter dat afscheid nemen eigenlijk helemaal niet bestaat, het bestaat alleen maar in onze gedachten. Afscheid nemen maakt ons ego ziek, alle emoties zijn voedsel voor ons pijnlichaam, wat we allemaal met ons mee zeulen. We zijn allemaal spirituele wezens, we zijn allemaal met elkaar verbonden. Als soort stuurloze voertuigen botsen we tegen elkaar aan. Vormen we emotionele banden, en doet het pijn als we elkaar weer moeten laten gaan om verder te kunnen groeien. Om tegen nieuwe mensen aan te kunnen ‘botsen’. Maar ons wezen, ons zijn, blijft hetzelfde. We blijven verbonden, alleen op een ander vlak/dimensie.
namasté
De wereld veranderd iedere minuut, iedere persoon veranderd iedere dag. We zijn allemaal verbonden met de kringloop van het leven, die vooral bestaat uit constante veranderingen. Maar deze veranderingen openen juist de deuren naar ontelbare prachtige mogelijkheden. Deze veranderingen zijn onze lessen, onze deuren naar bewustwording, bewustwording van het feit dat afscheid nemen eigenlijk niet bestaat.

“If you’re brave to say good bye, life
will reward you with al new hello”
-Paulo Coalho-

Dat is allemaal leuk omschreven, maar wat hebben we eraan? Het doet nog steeds pijn. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen. Wordt jezelf er van bewust wat afscheid nemen is, waarvoor het dient. Als je alleen maar pijn ervaart, ben je uit balans. Dan zeg je ‘good bye’, maar doet het te veel pijn om ‘hallo’ te zeggen. En mis je dus het hele doel van het afscheid. Probeer de negatieve gedachtestroom te doorbreken. Volg het voorbeeld van die boom, geef er een positieve draai aan! De volgende onderstaande adviezen kwam ik tegen, laat vooral een reactie achter als je nog andere waardevolle adviezen hebt!

 • Accepteer al je gevoelens. Ze horen allemaal bij het menselijke afscheid nemen. Wil je gillen, gil! Wil je huilen, huil! Wil je lachen, lach! Alles is goed, laat al je emoties er zijn. Accepteer het volledig, ze onderdrukken maakt het alleen maar erger, en remt je rouwproces.
 • Herinner jezelf eraan dat alles ‘ok’ zal zijn. Je zult ook dit overleven, er zullen prachtige nieuwe dingen op je pad komen. Luister niet naar je ego. Je ego is erg angstig voor alle onzekerheden in deze wereld, alle bedreigingen. Laat het ‘veilige idee’ los. Veiligheid bestaat niet, het hele leven is vol met onzekerheden. Het is ‘ok’ om ‘hallo’ te zeggen.
 • Wees lief voor jezelf. Iedereen zal altijd een aantal negatieve gedachten houden. Zolang je je er maar bewust van bent, en weet dat jij die gedachten niet bent. Anders zullen ze je remmen in je herstelproces.
 • Tel al de zegeningen die je hebt mogen ontvangen van hetgeen/diegene waar je afscheid van neemt. Al het mooie wat het je heeft gebracht, de lessen die je hebt mogen leren. Accepteer het feit dat iedere menselijke relatie een keer zal eindigen. Maar iedere ziel/geest blijft met elkaar verbonden. Er bestaat geen afscheid.
 • Als de deur van de fysieke relatie sluit, hebben we altijd nog een manier om via onze herinneringen terug te kijken. Alsof de deur van glas is. Koester alle herinneringen en prachtige beelden/gedachten. Gebruik ze op de positieve manier! Je kunt jezelf op ieder moment emotioneel verbinden met hetgene/diegene waar je afscheid van genomen hebt.
 • De tijd heelt alle wonden, omarm het nieuwe, het ‘hallo’ zeggen. Open een nieuwe deur!

De tijd heelt alle wonden, maar dat werkt alleen maar als we stoppen met het hele verleden mee te sjouwen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan helaas. Ik kwam nog een mooi verhaal tegen over 2 zenmonniken:

buddhist-737275_640

Tanzan en Ekido liepen langs een landweg die door zware regenval erg modderig was geworden. Vlak bij een dorp ontmoetten ze een jonge vrouw die probeerde de weg over te steken. Maar de modder was zo diep dat haar zijden kimono erdoor bedorven zou worden. Tanzan nam haar direct in zijn armen en droeg haar naar de overkant van de weg.
De monniken liepen zwijgend verder. Vijf uur later, toen ze dicht bij de tempel waren gekomen waar ze de nacht zouden doorbrengen, kon Ekido zich niet langer inhouden. “Waarom heb je dat meisje over de weg gedragen?” vroeg hij. “Wij monniken horen zulke dingen niet te doen.”
“Ik heb dat meisje uren geleden neergezet”, antwoordde Tanzan. “Draag jij haar nog steeds?”.

common-blue-1352586_640

Tips om mensen te helpen die rouwen:

 • Laat de persoon weten dat je er bent. Dus niet zeggen tot snel, en vervolgens niets van je laten horen. Stuur regelmatig een app-bericht, of sms, of bel, stuur een kaart, kom langs enz. De persoon die rouwt zal hier niet om vragen, maar heeft het wel nodig!
 • Bied hulp aan. Alle hulp is welkom. Zoals helpen met een verjaardag voor de kinderen, de was doen, de tuin doen, boodschappen doen enz.
 • Herinner dagen die voor die persoon veel betekent. Zoals een trouwdatum, verjaardag enz.
 • Straal positieve energie uit. Kom in je leuke kleding, vertel positieve dingen die je hebt meegemaakt.

“Als ik huil, sus dan niet, maar raak me eens heel voorzichtig aan om me te steunen.”

 • Bied aan om samen iets van sport/beweging te gaan doen. Als iemand overladen wordt met troostvoedsel, gaan ze zich hier uiteindelijk alleen maar slechter van voelen.
 • Plant stiekem bloembollen in de tuin.
 • Stuur een gekke/belachelijke foto van jezelf op als iemand in de put zich over zijn/haar uiterlijk.
 • Stuur positieve muziekfilmpjes en\of liedjes.
 • Verbreek niet zonder uitleg een vriendschap. De kinderen begrijpen niet waar iedereen blijft. De achterblijver moet het onbegrijpelijke verklaren.

“Luisteren: ‘Er zijn’ is luisteren zonder oordeel. Luisteren is aandacht geven met je mond dicht. Laat de emotie er zijn. Luister en bied een schouder en erkenning.”


Bronvermelding:

Boek: Een nieuwe aarde, Eckhart Tolle
Boek: Wat kan ik voor je doen?, Karin Kuiper
Blog: aboundlessworld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*