Liefde of angst, waar kies jij voor?

loveorfearklaar2

Liefde of angst, het zijn maar twee woorden, maar ze bepalen bijna je hele leven. Het zijn de 2 krachtigste energieën waaruit we ons leven creëren, de 2 krachtigste emoties die we kunnen voelen.
Waar ben jij bang voor? Of beter gezegd: waar is jou ego bang voor? Je ego probeert jou te beschermen, vaak tegen irrelevante angsten die alleen in onze gedachten bestaan. Jammer genoeg gaat dit vaak ten koste van liefde, het ego heeft alleen maar liefde voor zichzelf. Ikke, ikke ikke, en jij kunt stikken. Want zeg nou zelf, kun jij leven zonder liefde?  Heb je het niet harder nodig dan zuurstof?

Er zijn genoeg artikels en boeken te lezen over hoe angst misbruikt wordt, hoe wij erdoor gemanipuleerd worden. Angst kan dingen veel groter maken dan ze zijn, je verlammen, je zicht belemmeren en vooral je stemming en gedachten negatief beïnvloeden. Angst houdt ons zo in zijn greep, dat we vergeten zijn te leven in het nu. Alsof we stoned zijn van angst, door een donkere bril kijken. Moeten we dan de hele dag door een ‘roze bril’ kijken? Nee, we moeten gewoon zijn wie we zijn, we zijn liefde, we komen voort uit liefde. We hebben geen ‘brillen’ of andere ‘hulpmiddelen’ nodig, we hoeven alleen maar onszelf te zijn. Maar dat is juist waar het ego doodsbang voor is, want dan heeft angst geen grip meer op ons, dan verdwijnt het langzaam naar de achtergrond.

Is angst dan iets slechts, iets waar we tegen moeten vechten, een spirituele les die we moeten leren? Ja en nee. Ja we moeten onszelf bevrijden van angst, zodat we ons kunnen verbinden met ons innerlijke zelf. En nee, angst maakt altijd deel uit van ons dagelijks leven. Alleen de manier waarop het deel uit maakt van ons leven, dat is waar de sleutel ligt. We moeten eerst het verschil tussen ‘angst’ en ‘angst’ inzien, zodat we de angst kunnen beoordelen en in ons voordeel kunnen gebruiken.
miraclesstarttohappen

Iedereen kent verschillende soorten angst; zoals faalangst, paniek, fobieën, piekeren, angststoornissen enz. Maar hoe Tara Mohr het uitlegt in haar boek ‘Playing Big’ gaf mij een totaal nieuwe kijk op angst. Ze legt het verschil uit tussen ‘angst’ en ‘angst’. Duizenden jaren geleden, voordat neurowetenschappers de overdreven reactie van ons angst instinct ontdekten, wordt angst al benoemd in het Oude testament. Angst krijgt hier 2 namen, ‘pached’ en ‘yirah’. Tara legt het verschil op de volgende manier uit:

Pached:

 • Is een vaak overdreven angst, voor iets wat zou kunnen gebeuren. Het voelt echt, maar het is meestal helemaal niet aan de orde. Zoals vliegangst, angst voor monsters onder je bed, angst om zonder licht door het huis te lopen enz.
 • Spreekt vaak door je innerlijke kritische stem: je bent niet mooi genoeg, je bent hier niet goed genoeg in, jij kunt dit niet, enz.
 • Komt bij iedere mogelijke bedreiging van onze emotionele comfort zone naar boven.
 • Het geeft je een samengetrokken, gespannen en nerveus gevoel.
 • Iets wat schade aan kan brengen aan het zelfbeeld van je ego, een gevaar dat zich meestal afspeelt in je comfort zone.

Yirah:

 • Het gevoel dat je krijgt als je meer ruimte inneemt dan je gewend bent.
 • Het gevoel wat je krijgt als je ineens meer energie krijgt.
 • Het gevoel wanneer je in de aanwezigheid van iets ‘goddelijks’ bent, bijvoorbeeld een diep gekoesterde droom.
 • Geeft een meer ruimtelijk, vloeiend gevoel.
 • Het heeft vaak te maken met iets want in het nu gebeurd.
 • Twijfels/angsten die voortkomen uit het volgen van je intuïtie, ofwel je innerlijke mentor.
 • Iets wat ons lijnrecht tegenover ons ego doet staan, het lost de grenzen van het ego op (met hierbij het ego zelf ook). De angst ligt vaak buiten je comfort zone.

Als je eenmaal weet waar je angst vandaan komt, begrijpt wat de achterliggende reden is, kun je het loslaten of gebruiken. Of hoe Tara het mooi verwoord: “Zelf je landschap scheppen, niet jezelf aanpassen aan het landschap”. Yirah is vooral in het begin eng om te volgen, het brengt je meestal uit je comfort zone. Maar dat is nu juist de plek waar al je dromen kunnen uitkomen, de plek waar je creatief kunt zijn, je passie kunt volgen, je stem kunt laat horen, jezelf kunt zijn!  Yirah moeten we verwelkomen, koesteren, het laten zijn. Als je je ‘yirah’ voelt, betekent dit dat je op de goede weg zit, de weg naar jezelf!

Eleanor Roosevelt: “Do one thing every day that scares you” .

Maar hoe ga je om met ‘pached’?
Het menselijk brein is geprogrammeerd om overdreven te reageren op ieder mogelijk gevaar.  Dit was vroeger erg handig, en zelfs noodzakelijk om te overleven. Beter een keer voor niets een sprintje trekken, dan opgegeten te worden door een leeuw. Onze huidige samenleving is een stuk veiliger geworden, alleen werkt onze vecht-of-vlucht reactie nog hetzelfde. Het activeert bij ieder mogelijk gevaar, fysiek of emotioneel. Een emotioneel gevaar, zoals een presentatie geven voor publiek, activeert dezelfde vecht-of-vlucht reactie, als die je voor een leeuw zou krijgen. Terwijl er geen sprake is van echt gevaar, kun je dit emotioneel wel zo ervaren. We ervaren veel emotionele ‘gevaren’ dus met bijna dezelfde intensiteit als echte fysieke gevaren. Hier helpt de vecht-of-vlucht reactie je juist niet. De adrenaline raast door je lijf, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren en helder na te denken. We hoeven niet beschermd te worden voor alle emotionele gevaren. Deze ervaringen laten ons juist groeien, leren ons wijze lessen en vormen onze identiteit.
In iedere situatie dat je ‘pached’ ervaart (en niet echt in gevaar bent), moet je jezelf uit deze emotionele staat proberen te bevrijden. Dat is makkelijker gezegd dat gedaan, maar gelukkig heeft Tara hier een hele heldere handleiding voor. In haar boek staan haar 15 favoriete oefeningen/mogelijkheden om uit de staat van ‘pached’ te treden. Ik zal er een paar opsommen, voor de volledige gedachten achter haar oplossingen raad ik je aan het boek zelf te lezen.

 • Nodig liefde uit. Zeg een klein zinnetje, denk aan een bepaal iets. Als we de ruimte/onze gedachte vullen met liefde, is er geen ruimte meer voor angst.
 • Wordt nieuwsgierig. Wat in deze situatie maakt mij nieuwsgierig? Focus je daarop, laat je hierdoor leiden. Nieuwsgierigheid en angst gaan niet samen. Behalve nieuwsgierigheid kun je iedere andere emotie kiezen die jij sterk ervaart.
 • Verbind jezelf weer met je doel. Waarom doe ik dit, wat wilde ik hier mee bereiken? Je doel is dan vaak sterker dan je angsten.
 • Analiseer de waarheid, de mogelijkheid dat er iets fout kan gaan. Laat je verstand in je voordeel analyseren. Hoe groot is de kans dat dit echt gaat gebeuren? Neem een stap terug, en bekijk de angst realistisch. Is er 1 enkel bewijs die deze angst realistisch maakt?
 • Kom terug in het ‘nu’. Pached zijn bijna altijd angsten die in de toekomst zouden kunnen gebeuren. We kunnen weer bij onze ‘positieven’ komen als we beseffen dat er ‘nu’ geen reden tot angst is.
 • Ademhalingsoefeningen
 • Visualisatie
 • Muziek
 • Of combineer, wees creatief, en kijk wat voor jou het beste werkt.
  changetheemotion

Wat je ook doet, ik denk dat je het ‘gevecht’ al voor de helft hebt gewonnen, door er alleen maar bewust van te zijn. De keuze is aan ons, de keuze is aan jou. Laat jij je leven bepalen door angst, of door liefde?

To love or fear –
that’s the test.

At the core
the heart knows best.

Open your eyes and
you will see,

fear is
the malignancy.

The fearful mind is a
conflicted thing, obscuring
the songs that love would sing.

Let the healing begin within —
don’t prolong a war that
no one can win.

Give up the fight with yourself
before it begins, why struggle
in vain with your own
best friend?

Our nature is to be at peace,
to know ourselves,
to let fear cease.

Only love can liberate
entanglements that we create.

If you want to be happy
let go of yourself, and
offer your best to
somebody else.

There’s no heart math
more plain than this –

the more selfless the love,
the more lasting the bliss.

Relax your fears
and enjoy life’s play.

Above all, love,
and you won’t go astray.

Geschreven door: The consciousprocess

Ter afsluiting een prachtige boodschap die je aan het denken zet (maar 3.15 minuten):


Bronvermelding
Blog van The consciousprocess
Boek ‘Playing Big’ van Tara Mohr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*